VINSKA DRUŽBA SLOVENIJE, d.o.o.

Miklošičeva cesta 4
1000 Ljubljana
T: +3861 244 18 00
F: +3861 244 18 06
E-pošta: info@vinskadruzba.si

Že 45 let povezujemo tržne leaderje

45 let Vinske družbe Slovenije
Spoštovani! Vino je za Slovenijo izjemna priložnost, vendar ...  pdfRevija_VINO_VDS (.pdf 2.4MB)


Slovenske vinske zgodbe

v letu 2013 Drugi torki v mesecu (razen marca, ko je to izjemoma tretji torek v mesecu) so rezervirani za vinske radovednice in radovedneže. Vsakič ob 20. uri v Cankarjevem domu, dvorana M 3/4 se bodo odvile sledeče vinske zgodbe:

 

  • 8. januar 2013 O VSEH SKRIVNOSTIH SAUVIGNONA ( B. Kobal in D. Brejc)
  • 12. februar 2013 ZAKAJ TERAN IN PRŠUT? (S. Novak, M. Benčina in D. Brejc)
  • 19. marec 2013 PRIMERJAVA VIPAVSKIH IN MEDNARODNIH SORT (M. Kosmač in D. Brejc)
  • 9. april 2013 LEPOTE PREDIKATNEGA VINA (K. Simončič, R. Kos, D. Brejc)
  • 14. maj 2013 ZAŽELENA JE RDEČA OBLEKA (D. Ribolica in D. Brejc)
  • enodevni izlet v Podravje: EMINO VINO - sobota 8. junij 2013

Vinske zgodbe v letu 2012
Septembra začenjamo z novo sezono vinskih zgodb, ki se bodo odvijale vsak drugi torek v mesecu, ob 20. uri v Cankarjevem domu.

- 11.september 2012  SODOBNI SLOG VIRŠTANJSKIH VIN (V. But in D. Brejc)
- 9. oktober 2012  GOMILA: IMENITNA LEGA IN VINA (M. Herga in D. Brejc)
- 13. november 2012 ŠTAJERSKO IN RDEČE: KAJ JE TO? (D. Flakus in A. F. Mencinger)
- 11. december 2012 160 LET ZLATE RADGONSKE PENINE (K. Topolovec Špur in A.F. Mencinger)


Rose iz kleti Vinakras Sežana

Vinakras Sežana vas vabi, da se pridružite pri pokušini novega letnia Rosé , ki bo v sredo, 6. julija 2011, ob 15.uri v restavraciji Vina Bona v Ljubljani. Več informacij: pdfvabilo_ROSE_VINAKRAS (.pdf 621KB)


Poletna novinarska konferenca Vinske družbe Slovenije, d.o.o.

ponedeljek, 27. junij 2011, ob 10. uri / City hotel, Dalmatinova 15, Ljubjana

Predstavili vam bomo:
- oceno trenutnega tržnega stanja v vinskem sektorju na domačem in tujem trgu: pomen prodajne kategorije
- naša stališča do specializirane vinske promocije: Slovenija kot vinska destinacja
- predstavitev novosti pri družbenikih


 LIWF, do 17. do 19. maja 2011, London - Velika Britanija
Vinarji Vinske družbe Slovenije se bodo na letošnjem mednarodnem vinskem sejmu LIWF predstavili na razstavnem prostoru H 62. Vina, ki se bodo okušala bodo prihajala iz Vinske kleti Goriška Brda, Vinakrasa, Vinakopra, Ptujske kleti in Dveri-Paxa.

Uspešen nastop slovenskih vinarjev na mednarodnem vinskem sejmu VinItaly 2011


V Veroni se je od 7. do 11. aprila 2011 že 45. odvijal najpomembnejši italijanski vinski sejem VinItaly. Tokrat se je na skupno 92 000 m2 (vključujoč sejme Sol, Agrifood in Enolitech) površine predstavilo okrog 4 000 razstavljavcev iz 23 držav. Po podatkih sejmišča je v prvih treh dneh sejem obiskalo okrog 100 000 obiskovalcev, kar je za 10% več kot lansko leto. V naslednjem letu bo vodstvo sejem zastavilo bolj poslovno, saj bo potekal od nedelje do srede, torej bo samo en dan namenjen ljubiteljski obiskovalcem, ostali trije pa bodo izključno poslovne narave.
              
Kot vedno doslej, je bil na stojnici Vinske družbe Slovenije najbolj izpostavljen napis Slovenija, ki ga je spremljal slogan v italijanskem jeziku Vino, che passione! Obenem je bil visoko nad stojnico izobešen napis I Feel Slovenia, s katerim je tako kot predhodno na sejmu ProWein, Slovenska turistična organizacija pomagala pri promociji Slovenije kot vinske destinacije. Tudi med obiskovalci je bilo letos še posebej opaziti, da se op napisu Slovenija brez pomisleka ustavijo in z zanimanjem poskusijo vina. Takšen odziv je le potrditev dolgoletnih prizadevanj po prepoznavanju naše države kot tradicionalne pridelovalke vina in vinske destinacije.

Na skupni stojnici so se predstavile tri kleti, in sicer Vinska klet Goriška Brda, Vinakras in Vinakoper. Letošnji nastop lahko glede na obisk stojnice in vzpostavljene nove kontakte ocenimo kot uspešen. Obiskovalcem so bila predstavljena vina všeč, kar potrjuje pravilen pristop in odločitev vinarjev glede izbora vin, ki jih predstavijo na določenem trgu. Predstavnica Vinske kleti Goriška Brda je poudarila, da se povečuje povpraševanje in zanimanje za rebulo (kot mirno in kot peneče se vino), ki postaja vedno bolj prepoznavna. Vztrajno delo omenjene kleti se je obrestovalo tudi na druge načine – v času sejma je prišlo do sklenitve konkretnih pogodb, bodoče kupce pa so na tokratnem sejmu na stojnico pripeljali že tudi sami distributerji. Ravno tako je prišlo do novih kontaktov in navezav pri ostalih dveh razstavljavcih (Vinakoper in Vinakras), pozitivno pa se odvija tudi navezava z uvoznikom za ZDA.
S strani medijev je obširnejši intervju o Sloveniji in njenih vinih posnela novinarka, ki je članica Združenja tujih novinarjev s sedežem v Rimu.

Odličja in priznanja, ki so jih posamezne kleti dosegle na ocenjevanju Concorso enologico internazionale, ki vsako leto poteka pred pričetkom sejma:

Vinska klet Goriška Brda:
• Srebrna medalja za Chardonnay Bagueri 2008,
• Gran menzione za Beli pinot Quercus 2010,
• Gran menzione za Merlot Bagueri 2007.

Vinakoper:
• Gran menzione za vino Istrski Rubini Merlot 2006,
• Gran menzione za Capris Plemenito rdeče 2005.

Vinakras:
• Gran menzione za vino Vitovska Prestige 2009.

VinItaly, od 7. do 11.aprila 2011, Verona - Italij
Vinarji Vinske družbe Slovenije se bodo na letošnjem mednarodnem vinskem sejmu Vinitaly predstavili na razstavnem prostoru v hali 6, na stojnici C4. Vina, ki se bodo okušala bodo prihajala iz Vinske kleti Goriška Brda, Vinakrasa in Vinakopra.

Obetaven nastop slovenskih vinarjev na mednarodnem vinskem sejmu ProWein 2011


Med 27. in 29. marcem ga je obiskalo preko 38 000 obiskovalcev, po podatkih sejmišča pa se je predvsem povečalo število tistih, ki imajo v poslovnem svetu moč odločanja. Predstavilo se je več kot 3 600 razstavljavcev (približno 200 več kot lansko leto) iz približno 50. držav – poleg tradicionalnih pridelovalk vina stare celine in držav t.i. novega sveta, sta bili zastopani tudi Indija in Brazilija.

Na najpomembnejšem nemškem, a tudi mednarodnem vinskem sejmu ProWein v Düsseldorfu, je pod okriljem Vinske družbe Slovenije nastopilo deset družbenikov. Na skupni stojnici Vinske družbe Slovenije so sodelovali: Dveri – Pax, Panvita Marof, Agroind »Vipava 1894«, Radgonske gorice, Vinakras, Ptujska klet, Vinakoper, Zlati grič in Vinska klet Goriška Brda, klet P&F Jeruzalem Ormož pa se je predstavil na sosednji samostojni stojnici. Od drugih slovenskih vinarjev smo opazili le Verus.

Visoko izobešen napis I FEEL SLOVENIA, s katerim je Slovenska turistična organizacija pomagala promovirati Slovenijo kot vinsko destinacijo, je dopolnil slogan SLOVENIJA – IHR NEUES WEINZIEL, ki je tokrat imel dobesedni učinek: sklenjeni so novi posli in zato se bodo na nemškem trgu pojavila nova vina. Prepoznavnost slovenskih vin na nemškem trgu se je povečala, še posebno v zadnjih petih letih, ko kleti bistveno spreminjajo slog svojih vin, ki postaja mednarodno tržno zanimiv in tudi zato sodelovanje z najpomembnejšimi nemškimi uvozniki ni več naključno. Potrebno je povedati, da je bil prvi nastop na sejmu ProWein organiziran že leta 1996, kar pomeni, da se uspešnost promocijskih aktivnostih lahko izmeri šele na daljšo dobo. Nemški trg v 60 odstotkih poganjajo rdeča vina in le 28 odstotkov je namenjeno belim vinom. Zato je razumljivo, da smo kot pretežno bela vinorodna pokrajina poželi največ zanimanja z belimi vini, ki so sveža, sortno izrazita, pa naj gre za mednarodne ali udomačene sorte. Naši družbeniki večino vin v Nemčiji prodajo v hotelih, restavracijah in cateringu, kar kaže, da na tem trgu nastopamo z višjo kakovostjo in ceno, letos pa se bodo vina znova pojavila tudi v trgovskih verigah.

Na stojnici Vinske družbe Slovenije je bil najbolj izpostavljen napis Slovenije, saj se nam še vedno dogaja, da celo profesionalna publika ne prepozna Slovenije kot vinorodne države, zato bo potrebno tudi v bodoče nastopati pod imenom države, pokrajine in okoliši pa bodo morda pomembni čez desetletja ali več. Obiskanost stojnice je bila izjemna predvsem zato, ker so naša vina degustirali pomembni posamezniki iz svetovnih medijskih hiš, predstavniki uvoznikov, trgovinskih verig in vinotek. ProWein namreč ni sejem za široko, temveč predvsem za profesionalno javnost. Med novimi kupci je zelo znana veriga vinotek Jacques' Wine - Depot, med medijskimi guruji pa bi izpostavili Roberta Josepha, kot enega največjih vinskih mislecev in pisca strategije bodočnosti svetovne vinske trgovine.

Tudi letos so bila vina družbenikov Vinske družbe Slovenije zelo dobro zastopana na tematski degustaciji, ki jo vsako leto sejem organizira v sodelovanju z založbo Meininger Verlag (9 v kategoriji rdečih in 9 v kategoriji belih vin). Vzorce, ki jih predhodno pošljejo vinarji, oceni profesionalna ocenjevalna komisija in izbere tiste, ki se lahko predstavijo v času sejma ProWein. Letošnji poudarek je bil na vprašanju, kako različni tehnološki postopki vplivajo stil vina (kontrolirana temperatura v času fermentacije z dodanimi selekcioniranimi kvasovkami, spontana fermentacija in zorenje v lesenih sodih, karbonska maceracija pri rdečih vinih, …) Vsa predstavljena vina so opisana, zraven pa je tudi cena.

Ves čas sejma je dogajanje spremljal avtor oddaje Ljudje in zemlja iz koprskega studia nacionalne RTV, g. Branko Vrabec. Obširnejši prispevek bo del omenjene oddaje, ki bo na sporedu TVS 1 v nedeljo, 24. 4. 2011.


KZ METLIKA na sejmu VINOVITA

Od 23. do 26. marca poteka zagrebški velesejem VINOVITA, na katerem se predstavlja tudi KZ METLIKA. Predhodno, v času od 9. do 12. marca, je potekalo tudi mednarodno ocenjevanje vin. Na ocenjevanju so sodelovala vina iz sedmih držav (Makedonija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Slovenija, Češka, Nemčija in Hrvaška). Skupno je bilo na ocenjevanju 262 vzorcev in po pravilih Mednarodnega urada za trto in vino (OIV) samo 30% ocenjenih vin lahko prejme medaljo. Na ocenjevanju vin v Zagrebu je Vinska klet KZ Metlika prejela sledeče medalje:

- Kolednik laški rizling, ledeno vinoo, l.2009 - zlata medalja
- kolednik rumeni muškat, suhi jagodni izbor, l.2009 - zlata medalja
- modra frankinja Prestige, l.2007 - srebrno priznanje


Ptujska klet na Kitajsko

Ptujsko klet so obiskali partneji Gorenja, ki prihajajo iz Kitajske. Gradbeno podjetje Gloucester je med obiskom kleti izbralo nekja ptujskih vin za poseben dogodek ob otvoritvi nadstandardnih stanovanj, katerih kuhinje je opremil Gorenje. Nekaj besed o ptujski kleti pa so zapisali tudi v tamkajšnjih časopisih.      


INTERVITIS, od 10. do 12. aprila 2011, na Duanju
V času sejma Intevitis na Dunaju po potekala tudi okrogla miza na temo vinske reforme in SKP po letu 2013 na kateri bo sodelovala tudi Vinska družba Slovenije. Nekaj besed več o samem sejmu in dogodkih, ki bodo potekali v času sejma si lahko preberete v priponki: pdfIntervitis_Vienna_SLO (.pdf 137KB)

Kapela d.d. - Mladi, kulinarika in vino

Kapela razpisuje debatno tekmovanje: Mladi, kulinarika in vino v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem MB. Pisni del naloge so odda najkasneje do 22.3.2011 predstavitev praktičnega dela naloge pa bo potekal 1.4.2011 od 13. ure dalje.
Razpisna dokumentacija: pdfRazpis_debatnega_tekmovanja_ (.pdf 251KB)
Program prireditve: pdfProgram_prireditve_Mladi__kulinarika_in_vino_2011 (.pdf 30KB)


PROWEIN, od 27.3. do 29.3.2011, Dusseldorf - Nemčija

 

Vinarji Vinske družbe Slovenije se bodo na letošnjem mednarodnem vinskem sejmu Prowein predstavili na razstavnem prostoru v hali 3, na stojnici G18. Vina, ki se bodo okušala bodo prihajala iz Vinske kleti Goriška Brda, Marofa, Radgonskih goric, Vinakrasa, Vinakopra, Zlatega griča, Vipave 1894, Pullusa in Dveri Pax-a. S pomočjo nemškega eksperta in novinarja g. Siversa bomo tudi letos objavili prilogo o slovenskih vinarjih in vinih v reviji Weinvirtschaft, ki bo izšla tik pred sejmom. 


KZ METLIKA na sejmu Beowinefair


 Od 24.2. do 27.2. 2011, je bil v Beogradu v sklopu turističnega sejma tudi vinski sejem. V okviru vinskega sejma je potekalo tudi mednarodno ocenjevanje vin. Na ocenjevanju so sodelovali vinarji iz področja jugovzhodnega Balkana oziroma bivše Jugoslavije. Tudi Vinska klet KZ Metlika je sodelovala tako na sejmu kakor tudi na ocenjevanju vin. Skupno je bilo na ocenjevanju 106 vzorcev vin. Vinska klet KZ Metlika je na ocenjevanje poslal štiri vzorce vin in prejela naslednja priznanja:
                1. Kolednik sauvignon - jagodni izbor, l. 2009, velika zlata medalja
                2. Kolednik rumeni muškat - pozna trgatev, l.2009, zlata medalja
                3. modra frankinja, l. 2007, bronasta medalja
                4. Metliška črnina PTP, l.2009, bronasta medalja


Dobrodelna licitacija Vinakoper


      
Največji dobrodelni dogodek koprske kleti je vsakoletna licitacija 12-ih izbranih barik sodčkov. Dvanajstič zapored (prvič leta 1999) je klet pripravila dobrodelno licitacijo barikov in osemnajstim dražiteljem ponudila 12 sodčkov z vinom letnika 2009 in 2010. Glavni enolog kleti Iztok Klenar s posebnim izborom sodčkov vsako leto navduši zbrane, dražitelje pa k dvigovanju cene uspešno vzpodbuja legendarni Mitja Meršol.
Med letošnjimi sodčki je bilo vino sorte malvazija (2 sodčka), modri pinot ( 2 sodčka), merlot (2 sodčka), sodček refoška in shiraza ter cabernet sauvignon (4 sodčki) . Izklicna cena za liter vina iz 225-litrskega barik sodčka, je znašala 10,00 oz. 12 EUR, odvisno od sorte, dražitelji pa so ceno lahko zviševali za najmanj 1,00 EUR. Po degustaciji je g. Mitja Meršol zbrane povabil k licitaciji. Dražitelji so si že med degustacijo izbrali najljubše vino, kar se je pokazalo pri višanju izklicne cene. Največji izkupiček sta kleti prinesla sodčka shiraza letnika 2009 iz lege Debeli rtič in cabernet sauvignon prav tako letnika 2009 iz lege Gordia, katerih končna cena je znašala 18,00 EUR na liter. Prvi sodček je bil prodan v Italijo, drugi pa v Soro Hiši Kulinarike Jezeršek.
Iztok Klenar, glavni enolog in član uprave Vinakoper d.o.o.: »Sodčka številka 8 in 12 se ponašata z bogatima, polnima vinoma shiraz in cabernet sauvignon iz leg Debeli rtič in Gordia. V teh vinogradih smo najprej zasadili francoske klone teh sort z gojitveno obliko dvojni guyot, pogoji pa so tam več kot enkratni tako sta se sorti razvili do svojega vrhunca. Starost teh vinogradov je v povprečju 10 let in prav to je tisti čas, ko začne trta dajati najboljše rezultate. Glavna zgodba se pri teh vinih dogaja v vinogradu, nadaljuje pa v lesenih sodčkih.«
Že od prve dražbe klet Vinakoper del kupnine, ki presega izklicno ceno, tradicionalno s svojimi kupci poklanja pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Do preteklega leta je tako skupni dobrodelni izkupiček vseh dražb znašal dobrih 205.000,00 EUR, z letošnjo dražbo pa bo ta znesek višji za 10.125,00 EUR. Ob zaključku licitacije je uprava kleti predstavnikom SBI predala simbolični ček v vrednosti 11.000,00 EUR, kar so dobrodelna sredstva, ki so se kot del kupnine zbrala na računu kleti v letu 2010.


Vinjak PILON Vipava


Četrtek, 2. december, je bil v vinski kleti Vipava 1894 d.d. prav poseben dan, saj so pred izbranimi gosti predstavili novo zvezdo svoje kleti, vinjak Pilon 2005. Vinjak sicer ni še popolnoma pripravljen na prihod na svetlo, saj ga čaka še najmanj dvoletno zorenje v temačni kleti. Kljub temu pa je bil zbranim na voljo za degustacijo, da bi se ob svojih lastnih čutilih prepričali, da se je v teh petih letih že zgodilo nekaj neverjetnega.
Dogodek se je začel s še enim ponosom vipavske kleti, s penino Zeleno, ob kateri so kuharji iz restavracije Vipavski hram, kjer se je vse skupaj odvijalo, postregli z lososom, skutnim namazom ter črnimi olivami. Med gosti je bila aktualna vipavska vinska kraljica, Tina Terbižan, bivša slovenska vinska kraljica, Karolina Kobal, profesor doktor Janez Hribar, poslovni partnerji, člani kluba ljubiteljev vipavskih vin in drugi ljubitelji vinske kapljice. Na ogled so bile postavljene tudi različne destilirne naprave, s poudarkom na kapi kotla kot pomembnem faktorju pri postopku destilacije. Po uvodnih besedah direktorja družbe, Joška Ambrožiča, je sledilo predavanje o destilaciji, ki ga je strokovno pripravil in izvedel profesor na ljubljanski Biotehniški fakulteti, dr. Janez Hribar. Predavanje je vzbudilo zanimanje navzočih, bilo je veliko vprašanj glede vina namenjenega za destilacijo, o postopkih predelave in o ugotavljanju kakovosti destilata.
Sledilo je bistvo večera, degustacija različnih vzorcev vinjaka Pilon. Prvi je bil seveda na vrsti tisti iz leta 1972, ki je do sedaj tudi edini v prodaji. Osnova za ta vinjak je bila pripravljena iz domačih belih sort, prvotno pa se je imenoval vinjak Zemono. Kljub častitljivi starosti je še vedno v dobri kondiciji. Sledila pa je degustacija novega vinjaka letnika 2005 pripravljenega iz rebule, in sicer najprej vzorec, ki je po končani destilaciji v hrastovih sodih zorel dve leti. Tretji in četrti vzorec sta se razlikovala le v letih zorenja v hrastovih sodih, tretji tri in četrti štiri leta. Zadnji vzorec pa je tako kot prejšnji zorel štiri leta, vendar je bil les drugače obdelan in zato so prišli na dan drugačni okusi. Osemintrideset let star vinjak Pilon se je po svojih karakteristikah najbolj ujel prav z zadnjim vzorcem novega Pilona. In prav ta bo verjetno tisti, ki bo čez dve leti, 2012 ugledal luč sveta kot novi vinjak iz vipavske kleti. Degustacija je bila pospremljena s podrobno razlago vsakega od vzorcev, gostje so imeli možnost za izražanje svojih opažanj in za določitev najbolj všečnega favorita. Poleg je bila na voljo tudi voda ter staran Nanoški sir, dve leti zoren Vipavski pršut in suho sadje, da alkohol ne bi stopil v glavo.
Po degustaciji je bila na vrsti večerja, kjer je pomembno vlogo igral nihče drug kot vinjak Pilon. Skozi večerjo so nas sicer popeljala vipavska vina, najprej mlado belo vino cuvee letošnjega letnika, pripravljen za prav to priložnost. Nadaljeval je beli pinot Ventus, nagrajen v Londonu na Decanterju, nato pa rdeča – merlot BG Ventus in nato ob glavni jedi cabernet sauvignon 2007 z bogato in razkošno aromo. Ob sladici pa seveda ni šlo brez vipavskega Pikolita. Da je bilo vse skupaj še bolj poučno, nas je po vinski poti popeljala enologinja iz kleti Vipava 1894, Monika Kosmač. Presenečenje je bilo seveda ob koncu, ko smo lahko uživali ob kozarcu Pilona in 80-odstotni temni čokoladi.
Tudi vinjaki Pilon 1972 je bil tokrat ponujen po ugodnejši ceni, 219 evrov za steklenico, kar je prepričalo marsikaterega obiskovalca. Vsekakor pa se je vseh 150 udeležencev domov vračalo z nasmeškom na ustnicah in s prijetno mislijo na vinjak Pilon, ki žlahtno dozoreva v kleti še naprej …

5. Vrh slovenskega gospodarstva


      

V organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije so gospodarstveniki s predsednikom Vlade, Borutom Pahorjem in drugimi visokimi predstavniki politike razpravljali o trenutnih razmerah v Sloveniji. Vinarji Vinske družbe Slovenije: Vipava 1894, Radgonske gorice, VK Goriška Brda, Kapela, Vinakoper  in Vinakras , so se na vrhu predstavila s svojim vini. Prisotni so lahko okusili: zelen, ranino, rebulo, traminec, refošk in teran. Več o Vrhu slovenskega gospodarstva:   vrhgospodarstva.gzs.si/slo/clanki/52389


HORUS


Horus je slovenska nagrada za družbeno odgovornost, katero IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in PRSS - Slovensko društvo za odnos z javnostmi podeljujeta podjetjim, ki se zavedajo družbene odgovornosti na različnih področjih svojega delovanja, tako v odnosu do okolja, do svojih zaposlenih in drugih déležnikov podjetja ter pri razvoju izdelkov in storitev, in jo vključujejo v strateško vodenje ter poslovanje podjetja. Z nagrado želijo opozoriti, da je za vsako dejanje najprej odgovoren posameznik, ki deluje v organizaciji in izven nje in vsi posamezniki, ki jih nekdo vodi, sestavljajo učinkovito, odgovorno ali pa neodgovorno organizacijo, podjetje, družbo, v kateri smo vsi soodvisni. V kategoriji mikro-majhna podjetaja se je s projektom družbene odgovornosti "OB VINU VODO. VEDNO." prijavila tudi Vinska družba Slovenije.
Več na: http://www.horus.si/


13. Slovenski festival vin


Letošnji festival je potekal v hotelu Slon in Gradn hotelu Union. Na njem ste lahko poskusili preko 500 vzorcev vin iz Slovenije in tujine. Od družbenikov Vinske družbe Slovenije ste lahko okusali žlahtno kapljico iz: Vinakoper, Vinakras, Vipave 1894, VK Goriška Brda, Vina Saksida, Vina Brič, KZ Metlike, KZ Krško, Istenič, Radgonskih goric, P&F Jeruzalem Ormoža, P&F Jeruzalem Ljutomera, Zlatega griča. Več o festivalu na: http://www.slovenskifestivalvin.si/slovenski-festival-vin/
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke