VINSKA DRUŽBA SLOVENIJE, d.o.o.

Miklošičeva cesta 4
1000 Ljubljana
T: +3861 244 18 00
F: +3861 244 18 06
E-pošta: info@vinskadruzba.si

Že 45 let povezujemo tržne leaderje

Slovenske vinske zgodbe

Slovenske vinske zgodbe so primerjalne degustavije s komentarji, dopolnjene s slikovnimi predstavitvami, kjer se udeleženci sami prepričajo o podrobnostih ali razlikah med posameznimi vini. Namenjene so tistim, ki želijo o vinu zvedeti še nekaj več. Vsaka zgodba prinese od štiri do sedem različnih vin, ki jih pogosto ponudimo v parih, saj se na ta način najlažje razlikujejo lastnosti vina. To niso vinska predavanja, saj opisi vin potekajo s sočasno degustacijo. V 50 minutah se seznanimo s principi degustacij, mode in trendov, saj zgodbe zajamejo vse vrste vin.
Karte je možno kupiti le v Cankrjevem domu.


DRAGE VINOLJUBKE IN DRAGI VINOLJUBCI

120. Slovenske vinske zgodbe se bodo zgodile, v soboto, 14. junija 2014.

Po principu » kdor prvi pride, prvi melje« bomo prvih 50 prijavljenih, s plačano kotizacijo, peljali na enodnevni izlet na Primorsko.

Odhod: sobota, 14.06.2014, ob 8.30 uri iz parkirišča pri Dolgem mostu na Viču v Ljubljani

Program:

V junijskih zgodbah bomo odkrili košček Krasa, ki ga večinoma poznamo po burji, trdi zemlji, Kraševcih, pršutu in seveda teranu. Najprej nas bo pot vodila v muzej slovenskih filmskih igralcev, ki se nahaja v Divači. Tam si bomo ogledali zakladnico slovenskega filma. Po ogledu se bomo odpravili v pršutarno Lokev, kjer nas čaka pokušina in ogled same proizvodnje. Naprej nas bo pot vodila v klet Vinakras Sežana, ki je najbolj poznana po teranu, a se v njej najde še pestra paleta ostalih sort vina. Če bo vreme dopuščalo si bomo ogledali tudi njihove vinograde.

V ceno je vključen prevoz, vsi navedeni ogledi ter pogostitve, vključno z degustacijo vin in pršuta. Predlagamo vam, da se udobno oblečete in obujete.

Prosimo vas, da nam po plačani kotizaciji na e-naslov info@vinskadruzba.si sporočite:
• ime in priimek osebe, za katero ste plačali kotizacijo,
• e-naslov in
• gsm številko, na katero vas lahko pokličemo v primeru sprememb.


Cena: ZASEDENO
Plačilo: najkasneje do petka, 30. maja 2014
Nakazilo: Vinska družba Slovenije, d.o.o.
Miklošičeva 4, 1000 Ljubljana


119. Slovenska vinska zgodba /data/upload/sveze_ali_zorjeno.pdf
118. Slovenska vinska zgodba /scripts/download.php?file=/data/upload/modri_pinot_vipava_vs_slovenija(1).pdf
117. Slovenska vinska zgodba /scripts/download.php?file=/data/upload/Sodobno_in_pitko_iz_najstarejse_kleti(1).pdf
116. Slovenska vinska zgodba /scripts/download.php?file=/data/upload/odkrito__nposredno__prvinsko__le_vino.pdf/scripts
115. Slovenska vinska zgodba /scripts/download.php?file=/data/upload/Lokalno_in_globalno(1).pdf
114. Slovenska vinska zgodba /scripts/download.php?file=/data/upload/Primerjava_med_osnovim_vinom_za_penino_in_samo_penino.pdf
113. Slovenska vinska zgodba /scripts/download.php?file=/data/upload/113__SVZ.doc
112. Slovenska vinska zgodba /data/upload/Aromatizirana_vina_za_ljubitelje(1).pdf
111. Slovenska vinska zgodba  /data/upload/Refosk___je_modern_(4).pdf/data/upload/Refosk___je_modern_(4).pdf


SEZONA 2013 / 2014
NOVO! Zagotovite si sedež in kupite abonma za pomladni  del Slovenskih vinskih zgodb, ki se bodo odvile ob torekih, enkrat mesečno.

115. Slovenska vinska zgodba: torek 14. januar 2014, dvorana E1+2
LOKALNO IN GLOBALNO
Degustacijo vodita:Mitja Herga in Dušan Brejc

116. Slovenska vinska zgodba: torek 18. februar 2014, dvorana E1+2
ODKRITO, NEPOSREDNO, PRVINSKO. LE VINO.
Degustacijo vodita: Darinko Ribolica in Dušan Brejc

117. Slovenska vinska zgodba: torek 11. marec 2014, dvorana E1+2
SODOBNO IN PITKO IZ NAJSTAREJŠE KLETI
Degustacijo vodita: Bojan Kobal  in Dušan Brejc

118. Slovenska vinska zgodba: torek 15. april 2014, dvorana E1+2
MODRI PINOT VIPAVA vs. SLOVENIJA 
Degustacijo vodita: Uroš Bolčina in Dušan Brejc

119. Slovenska vinska zgodba: torek 13. maj 2014, dvorana E1+2
SVEŽE ALI ZORJENO?
Degustacijo vodita: Danilo Flakus in Dušan Brejc

120. Slovenska vinska zgodba: sobota 14. junijl 2014
Enodnevni izlet na Primorsko: GREMO NA KRAS!
Degustacijo vodita: Uroš Bolčina in Dušan Brejc

Cena posamezne vinske zgodbe je 12,00 EUR; cena abonmaja (5 vinskih zgodb) pa je 50,00 EUR
.
120. zgodba ni vključena v abonma!

***********************************************************************************************************
111. Slovenska vinska zgodba: torek 10. september 2013, dvorana E1+2
REFOŠK … je moderen!
Degustacijo vodita: Boštjan Zidar in Dušan Brejc

112. Slovenska vinska zgodba: torek 8. oktober 2013, dvorana M3+4
AROMATIZIRANA VINA ZA LJUBITELJE
Degustacijo vodijo: Ivanka Badovinac, Andrej Škof in Dušan Brejc

113. Slovenska vinska zgodba: torek 19. november 2013, dvorana M3+4
O TAKTILNIH ZAZNAVAH MIRNEGA IN PENEČEGA SE VINA
Degustacijo vodita: Joško Saksida in Dušan Brejc

114. Slovenska vinska zgodba: torek 10. december 2013, dvorana E1+2
PRIMERJAVA MED OSNOVNIM VINOM ZA PENINO IN SAMO PENINO
Degustacijo vodita: Klavdija Topolovec Špur in Dušan Brejc

Cena posamezne vinske zgodbe je 12,00 EUR; cena abonmaja (4 vinskih zgodb) pa je 40,00 EUR


110. Slovenska vinska zgodba

sobota, 8. junij 2013, ob 8. 30 uri iz parkirišča na Dolgem mostu (Ljubljana Vič)

Program:
Junijske zgodbe so rezervirane za obisk vinarja na »domu«. Takrat bomo obiskali Hišo vin Emino. Da pa bomo najboljše prihranili za konec se bomo najprej odpravili v Terme Olimia, kjer bomo od pogostitvi in ogledu izvedeli marsikaj zanimivega. Pot nas bo vodila preko virštanjskih vinogradov v grad Podsreda, ki sodi med najpomembnejše objekte romanske arhitekture v Sloveniji. Ogledali si bomo Minoritski samostan Olimje ter se po idilični potki sprehodili do sladkosti tega kraja. Čokoladnica je oddaljena le 2 minuti zmerne hoje. Za konec pa najboljše. Hiša vin Emino. Sprejeli nas bodo v kleti, kjer bomo okusi dve njihovi vini. Mogoče kdo ve, kateri sta najbolj znani njihovi vini? To sta zvrst Virštanjčan in sortno vino modra frankinja. Ali nas bosta sprejeli ti dve vini pa bomo videli? Po kratkem predstavitvenem filmu nas čaka še kosilo z vini, ki bodo zaokrožila dan. Odhod v Ljubljano je predviden v poznejši popoldanski uri.

V ceno je vključen prevoz, vsi navedeni ogledi ter pogostitvi v Termah in Hiši vin Emino, ki vključuje degustacijo vin. Predlagamo vam, da se udobno oblečete in obujete.

Prosimo vas, da nam po plačani kotizaciji na e-naslov info@vinskadruzba.si sporočite:
• ime in priimek osebe, za katero ste plačali kotizacijo, e-naslov in gsm številko, na katero vas lahko pokličemo v primeru sprememb.

Cena: 25 EUR / osebo
Plačilo: najkasneje do petka, 31. maja 2013
Nakazilo: Vinska družba Slovenije, d.o.o.
Kongresni trg 14, 1000 Ljubljana
sklic: 00245000
TR: 06000-0029830127 pri Banki Celje d.d.


109. Slovenska vinska zgodba
torek, 14. maj 2013, ob 20.uri, v dvorani M 3/4 v Cankarjevem domu
Degustacijo s komentarji bosta vodila Darinko Ribolica in Dušan Brejc
ZAŽELENA JE RDEČA OBLEKA
Tokratna zgodba bo izključno rdeča. Poudarek bo na izjemnih sortnih značilnostih mednarodno znanih rdečih vinskih sort. Najprej mavrice odtenkov – od rubinaste do opečnate. Nato igrivost arom – od sadnih do šarma črne čokolade. In na koncu še krepkost telesa – od mehkobe merlota do skladnega cabernet franca do čvrstostega cabernet sauvignona. Če zamižimo si lahko zamislimo romantične griče, dišeče murve in toploto sonca. Rdeča vina briške vinske kleti ne bodo nikogar pustila ravnodušnega. Ker je bilo v pridelavo vin vloženega veliko znanja in dela bi bilo zares škoda, da bi ne prišli na degustacijo.

108. Slovenska vinska zgodba
torek, 09. april 2013, ob 20. uri, v dvorani M 3/4 v Cankarjavem domu
Degustacijo s komentarji bodo vodili Katarina Simončič, Rudi Kos in Dušan Brejc
LEPOTE PREDIKATNEGA VINA

Vinorodni okoliš Bizeljsko Sremič je znan po svežih, pitkih, belih in rdečih vinih. Prav tako pa so mu sloves utrdile medalje za predikatna vina, ki jih predstavljamo tokrat. Koncentracija sladkorjev v takšnih vinih je tolikšna, da ne moremo več govoriti o sladkem okusu, ampak gre že bolj za otip oziroma taktilno zaznavo. Okusili bomo dva izbora in dva suha jagodna izbora, arhivski primerek pa bo pokazal, kako imenitno se takšna vina starajo. To bo degustacija za tiste, ki ljubijo sladko. Preverili bomo tudi, s čem se ta vina lepo poročijo.


107. Slovenske vinske zgodbe

torek, 19. marec 2013, ob 20. uri, v dvorani M 3/4 v Cankarjevem domu
Degustacijo s komentarji vodita Monika Kosmač in Dušan Brejc
PRIMERJAVA VIPAVSKIH IN MEDNARODNIH SORT
Kakšna je vrednost avtohtonih vipavskih sort v primerjavi s svetovno poznanimi in tudi na vipavskem dobro uveljavljenimi sortami? Kako to, da je v zadnjih dvajsetih letih, ob pestrem asortimanu belih vipavskih sort po količini prevladala sauvignon, celo nad malvazijo in rebulo, ki sta desetletja veljali za najbolj zastopani beli sorti? Zakaj se truditi za kakovost in sortno izrazitost avtohtonih sort, če te predstavljajo le majhen delež med belimi vipavskimi vini? Vse to bomo odkrivali ob degustaciji avtohtonih in mednarodnih sort, tako mirnih kot penečih vin. Zraven lokalnih vin se lepo poda Nanoški sir in še kakšen domač prigrizek.
106. Slovenske vinske zgodbe
torek, 12. februar 2013, ob 20. uri, v dvorani M 3/4 v Cankarjevem domu
Degustacijo s komentarji vodijo Sanja Novak, Marko Benčina in Dušan Brejc
ZAKAJ TERAN IN PRŠUT?
Na zahodu Slovenije, v objemu Tržaškega zaliva, leži zelo posebna pokrajina Kras. Tukaj vsako jesen, s trudom in znanjem vinogradniki pridelamo svoje krepko, temno, rubinasto vino teran. Zorimo ga v mrzlih, z burjo prepihanih kleteh, kjer mu družbo dela pršut. Tako teran in pršut od mladega zorita skupaj in ostajata nerazdružljiva prijatelja. Kraševcem sta v ponos in veselje. Dober glas o njuni polnosti in zrelosti lahko slišimo po svetu. Pokušanje pršuta in pitje terana se združi v izjemno harmonij.

105. Slovenska vinska zgodba
torek, 8. januar 2013, ob 20. uri, v dvorani M 3/4 v Cankarjevem domu
Degustacijo s komentarji vodita Bojan Kobal in Dušan Brejc
O VSEH SKRIVNOSTIH SAUVIGNONA
Sauvignon blanc je stara francoska sorta, ki je na Štajerskem našla svojo novo domovino. Ptujski sauvignoni so bili poznani že od nekdaj, s prihodom nove generacije enologov pa je nastal slog, ki si je pridobil mednarodno prepoznavnost. Enolog nam bo razložil, kako različne kvasovke in temperature vrenja vpkivajo na razvoj aromatskih profilov. Na tokratni degustaciji bo na voljo široka paleta vina te sorte. Pred nami bodo mlada vina, ki še zorijo v kleti, dokončno dozorela vina in celo likerskih primerek. Zgodila se bo prava mala šola o sauvignonu.

104. Slovenska vinska zgodba
torek, 11. december 2012, ob 20.uri, v dvorani M 3/4 v Cankarjevem domu
Degustacijo s komentarji vodita Klavdija Topolovec Špur in Alenka Fatur Mencinger
160 LET ZLATIH RADGONSKIH PENIN
V letošnjem letu praznuje radgonska klet veliko obletnico. Leta 1852 je prišla na tržišče prva slovenska klasično pridelana penina prav iz te kleti, zato bomo na današnjem večeru imeli izjemno priložnost, da okusimo štiri desetletja penin, kar lahko naredi le nekaj kleti v Sloveniji. Tokratna "zlata" degustacijo bo dobra vodnica za izbor penin v predprazničnem obdobju. Tako imenitne okušine ne bi smeli zamuditi.

103. Slovenske vinske zgodbe
torek, 13. november 2012, ob 20.uri, v dvorani M 3/4 v Cankarjevem domu
Degustacijo s komentarji vodita Danilo Flakus in Alenka Fatur Mencinger
ŠTAJERSKO IN RDEČE: KAJ JE TO?
Štajerci so tradicionalni pridelovalci belih vin. Brbončice vsakega vinoljubca se ob omembi Štajerske pripravijo na okuse sadnih, svežih in s kislino bogatih vin. Tokratna pokušina bo nekoliko drugačna, saj bo nit večera rdeče vino. Na Štajerskem ne najdemo merlota in cabernet sauvignona, imamo pa modro frankinjo, modri pinot, zweigelt in še kaj.
Tokratna vinska klet, ki nas rada preseneti, nam bo pripravila vertikalno pokušino palete rdečin vin, ki bo zagotovo prijetna izkušnja.

102. Slovenske vinske zgodbe
torek, 9.oktober 2012, ob 20. uri, v dvorani M3/4v Cankarjevem domu
Degustacijo s komentarji vodita Mitja Herga in Dušan Brejc
GOMILA: IMENITNA LEGA IN VINA

Gomila leži v očarljivi severovzhodni pokrajini Slovenije, ki je od nekdaj znana kot vinorodna dežela in je v zadnjem času doživela velik razcvet. Njena lega, zemlja in podnebje skupaj ustvarjajo idealne pogoje za pridelavo izvrstnih vin. Vina iz linije Gomila so pridelana iz najboljšega, skrbno izbranega grozdja, ki ga v kleti še vedno obirajo ročno. So namreč vinogradniki, ki so delu predani s strastjo in ki gojijo prepričanje, da je najboljše stvari v življenju treba deliti z drugimi. Rezultate njihovega dela lahko sedaj okusite. Morda boste tudi vi ob okušanju vin uživali tako, kot so oni ob njihovem ustvarjanju.

101. Slovenske vinske zgodbe

torek, 11.9.2012, ob 20. uri, dvorana M3/4 v Cankarjevem domu

Degustacijo s komentarji vodita Vinko But in Dušan Brejc
SODOBNI SLOG VIRŠTANJSKIH VIN
Tokratna vinska zgodba bo prinesla tri pare vin. Vsak par bo imel svoj kontekst. V prvem bomo v beli zvrsti poiskali dominantno sorto, pa čeprav bo aroma zvrsti sila skladna. Drugi par bo iz mirnega in penečega vina, a bo sorta enaka. Katera že? In kako zelo jo spremeni pridelovalan metoda? Trejtji par bosta sestavljali rdeči vini. Sorta bo enaka, vendar bo letnik različen. Govorili bomo o podobnostih in različnostih. Sodbo o kakovosti pa bomo prepustili okuševalcu. Na začetku si bomo ogledali kratko video predstavitev, ker je Šmarje-Virštanj tudi znana lega Sv. Eme. Ali sploh poznamo obsoteljska in kozjanska vina? Droben prigrizek pa bo spet in znova odprl večno dilemo: katero vino gre bolje zraven? V tej vinski urici bo nabano toliko izkušenj, da bi jo bilo prav škoda izpustiti...

_________________________________________________________________________________________________
90. Slovenske vinske zgodbe

V soboto, 11.6.2011, ob 8. uri, parkirišče Dolgi most na Viču

Program:
V Sloveniji so vino pridelovali že dolgo pred prihodom Rimljanov na to območje. Legenda pravi, da so se tu ustavili križarji, namenjeni v biblični Jeruzalem. Na enem najlepših gričev tod okrog so spoznali gostoljubne ljudi in uživali v vinu. Po tem srečanju so sklenili, da več ne bodo odšli. Kraj so poimenovali Jeruzalem in vse do danes ostaja eden najmikavnejših krajev v podokolišu Ljutomer-Ormož, z griča pa se odpira veličasten pogled na okoliške vinograde.
Da se prepričamo, ali je vse res, si bomo najprej ogledali vinogradniško lego Gomila pri Kogu ter se nato odpravili v Zidanico Malek, kjer bomo okusili tri penine. Po kosilu, ki bo na Dvorcu Jeruzalem, si bomo ogledali ormoško klet. Spoznali bomo njihova vina in se prepričali o kakovosti, da pa okusa ne bomo pozabili, boste lahko vino tudi kupili.

Poskrbljeno bo za kosilo in prigrizek pri degustaciji, ki sta vključena v ceno. Predlagamo vam, da se oblečete in obujete udobno športno.
Prosimo vas, da nam po plačani kotizaciji sporočite na info@vinskadruzba.si ime osebe,za katero ste plačali kotizacijo, e-naslov in gsm številko na katero vas lahko pokličemo v primeru sprememb.

Cena: 25 EUR / osebo
Plačilo: najkasneje do 6. junija 2011
Nakazilo: Vinska družba Slovenije, d.o.o.
Kongresni trg 14, 1000 Ljubljana
sklic: 00245000
TR: 06000-0029830127 pri Banki Celje d.d.


89. Slovenske vinske zgodbe
torek, 10. maj 2011, ob 20.uri
Cankarjev dom, dvorana M 3/4
Degustacija s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Joško Ambrožič in Dušan Brejc.
SPOMLADANSKE PENINE IZ VIPAVE
Vipavska klet je pred dvajsetimi leti postavila linijo penečih vin, ki so obeležile pomembne obletnice mesta, kmetijske zadruge, da bi z letom 2002 trgu prvič ponudili zelen kot penino, ki je dve leti kasneje dobila še nadgradnjo s klasično metodo, ki z letnikom 2006 posega po medaljah in po mnenju poznavalcev sodi med najbolj zanimive klasične penine letošnjega leta. Zelenu se je v letu 2007 pridružila penina iz barbere, leto kasneje pa tudi roze, preprosto zato, ker je povpraševanje na trgu, ob modi mirnih rozejev, zahtevalo tudi penečo se varianto.

88. Slovenske vinske zgodbe
torek, 12. april 2011, ob 20.uri
Cankarjev dom, dvorana M 3/4
Degustacija s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bodo vodili Vika Javornik in Dolores Fideršek ter Dušan Brejc
RENSKI RIZLING IN RAZLIČNE LEGE

Renski rizling postaja spet modna sorta. Z protektivno tehnologijo se je izpostavilo primarne arome, ki so pri tej sorti zelo izrazite. V tokratni zgodbi bo enolog predstavil mikrolege in pomembnost različnih rastnih dejavnikov, od zemlje, mikroklime, ekspozicije in starosti trt. Še posebej bo predstavljena lega Škalce in značilnosti vin. Takšnim vinom, ki prihajajo iz ene same lege v tujini radi rečejo »singel vineyard«. To pove, da je enolog dal več poudarka rastišču oziroma terroirju ker je namenoma izpustil tehnološke ukrepe, ki bi izrazit značaj lege prekrili.


87. Slovenske vinske zgodbe
torek, 8.marec 2011, ob 20.uri
Cankarjev dom, dvorana M 3/4
Degustacija s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila enolog Darinko Ribolica in Dušan Brejc
VINO + SIR = HARMONIJA
Vrhunska vina iz Goriških Brd se bodo užitkarsko spojila s posoškimi siri. Enolog nas bo vodil skozi delavnico v kateri bomo poiskali najprimernejše kombinacije med belimi suhimi in celo sladkimi kot tudi rdečimi vini ter izbranimi siri. Na ta način bodo lahko obiskovalci sami presodili, katere poroke okusov so antologijske in katere so le stvar trenutnega navdiha. Slovensko poreklo se bo izkazalo v originalnosti zaznav.

86. Slovenske vinske zgodbe
torek, 15. februar 2011, ob 20.uri
Cankarjev dom, dvorana M 3/4
Degustacija s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Klavdija Topolovec Špur in Dušan Brejc
SVEŽA VINA IZ LETNIKA 2010
Letnik 2010 je že lansko pomlad jezil enologe. Za trto je pomembno, da se vse rasne faze zgodijo brez pretresov in ponavadi zgodnji začetek vegetacije napoveduje dober letnik. Obeti so bili sprva dobri, jesen pa je bila zaznamovana z obilnimi padavinami, zato je bilo veliko odvisno od pravilne izbire datuma trgatve in prebiranja grozdja ter tehnološke opreme. Degustacija iz palete vin 2010 bo pokazala, kako so se na razmere odzvale sorte in vina. Zmagalo je znanje, zato tudi ne bo manjkalo niti svežine in niti primarnih arom.

85. Slovenske vinske zgodbe
torek, 11. januar 2011, ob 20.uri
Cankarjev dom, dvorana M 3/4
Degustacija s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Iztok Klenar in Dušan Brejc
STRAST ZA RDEČI REFOŠK IZ SLOVENSKE ISTRE
V slikovitih istrskih vasicah, odmaknjenih od glavne ceste in med seboj ločenih z grički, je vino že od nekdaj imelo pomembno vlogo. Istrskim vinogradnikom, starodavne košate trte podarjajo, kot kri gosto vino refošk - vino za zdravje in užitek. Na trdnih temeljih tradicije je današnji refošk z modernim stilom kletarjenja uvrščen na svetovni zemljevid vinogradništva. Od nekdaj ga spremlja njegova tipična zgodba svežine, ki je sinonim za polno in ekstraktno posebnost slovenske Istre. Refošk je za Istrana to kar so zvezde za nebo.

84. Slovenske vinske zgodbe

torek, 14. december 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom, dvorana M 3/4
Degustacija s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Miha Istenič in Dušan Brejc.
RUMENI PLAVEC IN BIZELJSKE PENINE
Rumeni plavec je dobro udomačena, stara sorta, ki pa se ji do sedaj ni uspelo prebiti v ospredje. Mirna vina imajo izjemno cvetico še bolj pa preseneti aroma, ki je široka, sestavljena in zelo originalna: Preplet sadja, cvetja in začimb pritegne vse tiste, ki iščejo drugačnost. Peničar iz Bizeljskega nam bo predstavil vpliv te ugledne sorte na zaznavo zorilnega potenciala penin.


83. Slovenske vinske zgodbe

torek, 9. november 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom, dvorana M 3/4
Degustacija s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Mitja Herga in Dušan Brejc.
NAJNOVEJŠA PALETA VIN IZ PRLEKIJE
Vsa vina iz tokratne zgodbe sodijo v letnik 2009. Prvič se bo predstavila zbirka vin, ki so namenjena samo za gostinstvo. Sodobno trženje zahteva ločitev vin za gostinstvo in trgovino. V ospredju ni razlika v kakovosti, temveč slogovna prilagoditev, saj je v gostinstvu poroka med jedjo in vinom najpomembnejša debata. Zajeta bodo peneča, bela in barikirana vina mednarodnih in udomačenih sort, z močnim obeležjem rastišča in enološkega znanja.

82. Slovenske vinske zgodbe
torek, 12. oktober 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M 3/4
Degustacija s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Boštjan Zidar in Dušan Brejc.
NAJ ZADIŠI PO PRESTIŽU S KRASA
Kraška vina so že od nekdaj močno vpeta v tradicijo, tržne spremembe pa kličejo po novih vinih, ki ustrezajo sodobnemu pivcu. Zato je tradicija dočakala kakovostno nadgradnjo. Vinar s Krasa bo tokrat predstavil nagrajena vina in celo prvič tista, ki nakažejo bodočo smer. Sprehod se bo začel z rozejem in končal z vinom iz sušenega grozdja, vmes pa bodo kraljevale prestižne novosti in prigrizki iz kraške kuhinje.

81. Slovenske vinske zgodbe
torek, 14. september 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana m 3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Danilo Flakus in Dušan Brejc.
PESTROST ŠTAJERSKIH VIN IZ JARENINE

Štajerska vina so v zadnjih desetih letih kakovostno zelo napredovala. Predvsem pa se je začel razvijati sodobni slog vina, h kateremu so v veliki meri prispevali posamezni štajerski vinarji. Kako je k temu razvoju prispeval vinar iz Jarenine pa bodo najbolje prikazala sortno čista vina iz treh letnikov, ki bodo po eni strani dokazala, da je primarna aroma trženjski temelj sodobnih vin ter da se za kupce, ki želijo predvsem polnost lahko pridela v francoskem in slovenskem hrastu zorjena vina. Odlični šiponi presenečajo, sauvignoni navdušujejo, renci doživljajo preporod in med rdečimi sortami se z novim, sodobnim slogom predstavlja tudi modra frankinja. Vstop na mednarodni trg je bil načrtovan že od začetka.

80. Slovenske vinske zgodbe - enodnevni izlet na Primorsko
V soboto 12.6.2010, ob 8.00 uri iz parkirišča pri Dolgem mostu na Viču
Program:
Je še kdo med nami, ki še ni slišal za največjo slovensko klet? Naj vam namignemo: nahaja se na Dobrovem v Goriških Brdih, v bližini Nove Gorice in nedaleč od italijanske meje.
Iz Ljubljane se bomo naprej odpeljali na razgledni stol v Gonjačah ter si ogledali kaverne iz prve svetovne vojne na Sabotinu in se v bivši karavli okrepčali. Po kosilu si bomo ogledali briško klet, ki je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo za predelavo grozdja. Spoznali bomo njihova vina in se prepričali o kakovosti, da pa okusa ne bomo pozabili, boste lahko vino tudi kupili. Poskrbljeno bo za kosilo in prigrizek pri degustaciji, ki sta vključena v ceno. Predlagamo vam, da se oblečete in obujete udobno športno.

79. Slovenske vinske zgodbe
torek, 11. maj 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Iztok Klenar in Dušan Brejc.
POKLON ISTRI
Izbira sort je morda pričakovana. Malvazija, refošk in rumeni muškat so tako modne sorte, kot tudi prodajno uspešne. Po eni strani ohranjajo tradicijo vinorodnega okoliša, po drugi strani pa ob uvedbi moderne tehnologije in spoštovanju rastišča prinašajo nove okuse. Srečali se bomo s klasično pridelavo, barikiranimi vini in tistimi, ki izhajajo iz prezrelega grozdja. Tako bomo spoznali, da istrska vina ponujajo čiste, lepe, sadne vonje in tudi krepka bogata vina, ki prinašajo medalje iz mednarodnih ocenjevanj. Ugled Slovenske Istre se je zgradil na udomačenih sortah in resnem in vztrajnem enološkem delu.

78. Slovenske vinske zgodbe
torek, 13. april 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila in Mitja Herga Dušan Brejc.
PALETA VIN ZA MEDNARODNI TRG
Novi lastnik ljutomerske in ormoške kleti je postavil novo strategijo: vina morajo slediti kakovostnemu in slogovnemu razvoju, ki ga zahteva mednarodni trg, saj se bodo le tako ustvarile razmere za dolgoročno, uspešno trženje, še posebno na tujih trgih. S skrbno izbiro grozdja, ki mora biti popolnoma zdravo ter ob uporabi protektivnega ravnanja z grozdjem in vinom nastanejo izrazito sortna vina, ki že žanjejo prve uspehe na angleškem in nizozemskem trgu. Degustacija bo zanimiva. Pred vami bodo vina z novim videzom in slogom.

77. Slovenske vinske zgodbe
torek, 9. marec 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Milivoj Trstenjak in Dušan Brejc.
PRIMERJAVA MED SUHIM IN PREDIKATNIM VINOM
Razlika med redno in predikatno trgatvijo ni samo v aromatskih značilnostih, vsebnosti kislin in predvsem sladkorja. Že v vinogradu je potrebno trto pripraviti, saj se zelena dela pri redni in predikatni trgatvi bistveno razlikujejo. Vinogradnik trto celo leto pripravlja na zahtevnejšo predikatno trgatev, ki se začne najmanj deset dni kasneje od redne. Enolog bo v parih predstavil tri mednarodno znane sorte. Razlike bodo zanimive in bodo zahtevale analitski komentar.

76. Slovenske vinske zgodbe
torek, 9. februar 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Sašo Topolšek in Dušan Brejc.
NOVA KLET IN NOVA VINA
Nova klet v Škalcah je z velikim ekološkim posluhom vgrajena pod brežino. Pod navidez tradicionalnim izgledom pa se skriva najmodernejša tehnološka oprema, ki temelji na fizikalnih ukrepih: protektivno ravnanje z grozdjem in vinom, uporaba inertnih plinov, nadzorovana temperatura vrenja. Vse to prinese primarne sortne arome, svežino in vstop na mednarodni trg. Sodobni postopki se bodo lepo izrazili pri renskem rizlingu.

75. Slovenske vinske zgodbe
torek, 12. januar 2010, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Joško Saksida in Dušan Brejc.
KAKO ZORIJO VINA IZ LETNIKA 2006?
Saksidovi so družinski vinogradniki z dolgoletno tradicijo. Zalošče in Dornberk pa že od nekdaj vinorodna kraja, ki dajeta dolgoživa vina zato vina iz letnika 2006 ohranjajo primarne in sekundarne arome in se šele pripravljajo na staranje. Preverili bomo penino, bele in rdeče sorte ter zvrsti in opredelili zorilni potencial.

74. Slovenske vinske zgodbe
torek, 8. december 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Klavdija Topolovec in Dušan Brejc.
PENINA, ŠAMPANJEC, SEKT, CAVA IN ….
Penina je zaščiten pojem za kakovostno ali vrhunsko peneče se vino v Sloveniji. Penina torej mora dokazati višjo kakovost tako kot šampanjci morajo na celem svetu dokazovati originalnost. Pred vami bo zanimiva primerjava med različnimi penečimi se vini, ki jih močno označi poreklo, lokalne sorte, specifično podnebje in talne razmere ter prodajni nameni. Šlo bo za primerjavo in oceno konkurenčnih prednosti.

73. Slovenske vinske zgodbe
torek, 10. november 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Milena Cigut in Dušan Brejc.
KAPELA: PREREZ LETNIKA 2008
Predstavitve vin se lahko nanašajo na presek ene ali več sort v istem letniku, čemur v ne najlepši slovenščini rečemo horizontala: Kadar pa predstavljamo isto ali več sort v razponu let, govorimo o vertikali. Oba izraza sta se udomačila v enološkem besednjaku. Horizontala pove, kaj zmorejo sorte, lege in vinar v istem letniku. Vertikala pa pripoveduje o sposobnosti vin za zorenje in staranje v izbranem intervalu let. Iz kapelske kleti bomo okusili novo podobo letnika 2008.

72. Slovenske vinske zgodbe
torek, 13. oktober 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Boštjan Zidar in Dušan Brejc.
VITOVSKA-SKRITI BISER KRASA
Ob slikovnem sprehodu po Krasu bomo spoznavali avtohtono belo sorto vitovsko grganjo, ki nas vedno znova preseneti z še ne odkrito lepoto. Vedno več ljubiteljev se želi podrobneje seznaniti s skrivnostnim izvorom imena in prefinjenim okusom vina. Vitovsko vam bomo predstavili od njenega rojstva do arhivske kakovosti. Naše brbončice bodo razvajali mošti, vina in drobna kulinarična presenečenja.

71. Slovenske vinske zgodbe
torek, 8. september 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Joško Ambrožič in Dušan Brejc.
DVOBOJ: MERLOT PROTI CABERNETU
Merlot je v Vipavski dolini najbolj razširjena rdeča sorta in za mnoge enologe pomembnejša od cabernet sauvignona, saj daje temeljni značaj zvrstem v katerih se poleg caberneta najdejo še barbera in modri pinot ter cabernet frank. Cabernet sauvignon je po svoje bolj zahtevna sorta, ki potrebuje odlične lege za dosego fenolne zrelosti, kar da sortne značilnosti, kakršne zahteva mednarodni trg. Primerjava bo zajela različne letnike, vključujoč arhivska vina.

70. Slovenske vinske zgodbe - enodnevni izlet v Posavje
V soboto 13.6.2009, ob 8.00 uri odhod izpred Dolgega mostu na Viču

Program:
Tokrat se bomo odpeljali vinskim zgodbam naproti in spoznali še tretjo vinorodno deželo
Posavje. Najprej si bomo ogledali Belokranjski muzej in se nato odpeljali v naravo. S kratkim
sprehodom si bomo ogledali tamkajšnje vinograde, ki ležijo na najboljših vinogradniških
legah in se nato okrepčali na bližnjem kmečkem turizmu. Po dobrem kosilu pa seveda ne
sme manjkati dobre kapljice, zato nas bo naša pot vodila v podzemno vinsko klet KZ Metlika,
kjer bomo poskusili njihova vina. Ob degustaciji vin nam bodo ponudili tradicionalno
belokranjsko pogačo. Poskrbljeno bo za kosilo in prigrizek pri degustaciji, ki sta vključena v ceno, prav tako je v ceno vključena vstopnina za muzej. Predlagamo vam, da se oblečete in obujete udobno
športno.


69. Slovenske vinske zgodbe
torek, 19. maj 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Janja Kljančar in Dušan Brejc.
ZLATA VINA IZ JERUZALEMA
Kaj je koncept tokratne degustacije? Pokazali bomo, kako vinska klet pristopi k pridelavi najvišjih kakovosti vin primernih za gostinstvo. Tokrat bodo pred nami vina iz Jeruzalema, kot so šipon, sauvignon, renski rizling, chardonnay in traminec, ki prihajajo iz najboljših leg, ki ob skrbnem ravnanju s trto privedejo do vin, ki so v razredu pozne trgatve ali celo izbora pa vendar ne nosijo teh nazivov, saj je okus potrebno približati zahtevam kulinarike. Medsebojna primerjava bo zopet pokazala največ.


68. Slovenske vinske zgodbe
torek, 14. april 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Darinko Ribolica in Dušan Brejc.
USODNA PRIVLAČNOST
Ljubezen je nepredvidljiva, saj nikoli ne vemo, kdaj in kje nas bo doletela; vendar pa jo vedno zagotovo prepoznamo. Tako je tudi z ljubeznijo v gurmanskem svetu– med vinom in hrano. Včasih ugotovimo privlačnost nasprotnih polov, spet drugič nežno harmonijo podobnosti.
Kako uživati v izvirnih kombinacijah - od vsakodnevnih obrokov do fascinantnih dogodkov? Odgovor bomo poiskali v sortah rebula, chardonnay, sivi pinot in merlot. V treh kategorijah vin različnih struktur in značajev, katerim bomo našli ustrezen kulinarični par. Rdeča nit pa bo vedno – usodna privlačnost.


67. Slovenske vinske zgodbe
torek, 10. marec 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Davorin Slejko in Dušan Brejc.
DORNBERKOVA PALETA VIN
Gospod Davorin Slejko je že tretja generacija vinarjev, ki nadaljuje uspešno tradicijo pridelave vin v okolici Zalošč in Dornberka v Vipavski dolini. V obsežni paleti belih in rdečih sortnih vin se ponovno izpostavita rebula in barbera, vendar paradno vlogo rad prevzame večkrat nagrajeni merlot. Prelet bo pokazal, kaj lahko ponudi sedem hektarjev vinogradov. Zopet se po izkazal terroir in vinar. Lahko boste izbrali svojo najljubšo sorto.


66. Slovenske vinske zgodbe
torek, 10. februar 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Iztok Klenar in Dušan Brejc.
NEKAJ VEČ – »SUPERISTRIANS«
V zadnjih letih v Slovenski Istri vznikajo sorte, ki niso značilne za te kraje, kot na primer shiraz. Trta in enolog sta si vzela čas, da se dobro spoznata in izkoristita še skrite potenciale v vinogradu in kleti. Fenolna zrelost se bo pri teh vinih izrazila v največji meri. Zorenje vin v različnih posodah in steklenicah pripelje do prefinjene igre okusov, zato so med kupci imenitne restavracije. Degustacija bo razbila mit, da velika klet ne mora pridelati manjših serij avtorskih vin. Cabernet sauvignon in merlot ter shiraz bodo pripovedovali prestižno zgodbo.


65. Slovenske vinske zgodbe
torek, 13. januar 2009, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Milivoj Trstenjak in Dušan Brejc.
VINA IZ PRESTIŽNIH LEG
Mariborski podokoliš se na vinskih zgodbah še ni predstavil. V Pesnici je nova moderna klet v kateri pridelajo vina iz znamenitih vinorodnih leg. Svečina, Meljski hrib in Kozjak prinesejo galantna in elegantna vina hkrati. Trsi chardonnaya, sivega in modrega pinota, sauvignona in rumenega muškata so posajeni na izrazito strmih legah, ki v vinu poudarijo mineralnost. Tudi penine in predikatna vina ne morejo skriti imenitnega porekla.


64. Slovenske vinske zgodbe
torek, 9. december 2008, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Miha Istenič in Dušan Brejc.
ENA PENINA, PET OBRAZOV
Takšne degustacije penin na vinskih zgodbah še ni bilo. Ker je december označen s peninami je prav, da izkušnjo nadgradimo s poučnimi vini, ki bodo pokazala, kako slajenje penečih se vin oziroma dodatek znamenitega »liqueur d ΄ expedition« spremeni organoleptične značilnosti. Sprehodili se bomo od najbolj suhe »ekstra brut« do bohotne »sec«.


63. Slovenske vinske zgodbe
torek, 11. november 2008, ob 20. uri
Cankarjev dom dvorana M3/4
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Sašo Topolšek in Dušan Brejc.
MOŠT IN / ALI VINO?
Primerjava med moštom in vinom različnih sort kaže, da je razlikovanje mošta od vina lahko težavno in odvisno od tehnološke zrelosti grozdja in trajanja vrenja ter uporabljenih tehnologij, kar bo dobra podlaga za pogovor o tem ali je Martin zares že opravil svoje delo. Enolog nam bo pripravil zanimive primerjave s katerimi se vinopivci redko srečamo.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke