VINSKA DRUŽBA SLOVENIJE, d.o.o.

Miklošičeva cesta 4
1000 Ljubljana
T: +3861 244 18 00
F: +3861 244 18 06
E-pošta: info@vinskadruzba.si

Že 45 let povezujemo tržne leaderje

114. Slovenska vinska zgodba z naslovom: Primerjava med osnovnim vinom za penino in samo penino se je zgodila, 10. decembra 2013, pod taktirko Klavdije Topolovec Špur

Primerno decembrskemu času in »vinom« so se vinske zgodbe odvile v prijetnem vzdušju, v Klubu CD. Približno 100 obiskovalcev je imelo redko priložnost okušati osnovno vino iz katerega nastane penina in to vino primerjati s penino, ki nastane iz osnovnega vina. Glavna enologinja Klavdija Topolovec Špur nam je podrobno razložila in opisala postopek po katerem se pridela penina in poudarila, da velja nepisano pravilo, da penina ne more biti boljša kot je bilo osnovno vino in osnovno vino za penino ne more biti boljše, kot je bilo grozdje. Tradicija pridelovanja penin pri njih sega že 160 let nazaj in so bili med prvimi, ki so se začeli ukvarjati s pridelavo penečih se vin. Naj samo omenim, da se v tem obdobju prvič pojavi tudi cava in sekt. Okusili smo deset vzorcev.

Vina, ki so se predstvila na vinskih zgodbah v spremstvu mini slanih pogačic

Cuvee 2013 (Chardonnay, Laški rizling, Šipon, Sauvignon) : Srebrna radgonska penina (suha)
Cuvee je samotok omenjenih sort s kemičnimi parametri A = 11,3 % Vol, K = 7,5 g/l, PH= 3,23 : SRP suha – pridelana po tehnologij Charmat , 6 mesecev zorela na kvasovki, ostanek reducirajočega sladkorja 14 g/l

Modri pinot 2013: ZLATA RADGONSKA PENINA ROSE suha
Modri pinot je samotok, mini maceracija 2 uri, da dobimo značilno rose barvo: ZRP rose, letnik 2008, suha z 18 g/l reducirajočega sladkorja

Chardonnay 2013 : ZLATA RADGONSKA PENINA suha
Chardonnay je samotok s kemičnimi parametri A = 11,3 % Vol, K = 8,25 g/l, ph = 3,15, Kontrolirana primarna fermentacija pri 16 C : Zlata radgonska penina, letnik 2007, suha z 18 g/l reducirajočega sladkorja

Chardonnay 2013 : ZLATA RADGONSKA PENINA BRUT 2006
Osnovno vino je najboljši izbrani chardonnay letnika, trenutno zori na finih kvasnih drožeh (battonage) : Zlata radgonska penina brut - 60 mesecev zorjena na kvasovki

ZLATA RADGONSKA PENINA 1999 – ZLATA RADGONSKA PENINA 1984
Pri obeh peninah gre za lep primer ugodnega arhiviranja za kar je pogoj vrhunsko osnovno vino. S tema dvema peninama smo hoteli prikazati pomen kvalitetne osnove za penine. Letnik 1999 je arhivira na kvasnih drožeh - letnik 1984 pa se arhivira na plutovinastem zamašku.

************************************************************************************************************
113. Slovenska vinska zgodba z naslovom: O taktilnih zaznavah mirnega in penečega se vina se je zgodila, 19. novembra 2013, pod taktirko Joškota Sakside in Dušana Brejca

O taktilnih zaznavah se do sedaj ni veliko govorilo in tudi mednarodna literatura je razmeroma skromna in precej zahtevna. S slikovnim gradivom in razlago o taktilnih zaznavah sem med posameznimi vini prvič predstavil najnovejša spoznanja iz senzoričnih raziskav. Joško Saksida je s svojimi vini pokazal kakšna je razlika v polnosti in kako se izrazi ter opozoril, da vino ni pametno ceniti samo po eni lastnosti, temveč je potrebno razumeti, da ima vsako vino svoje mesto, še posebno v povezavi s hrano. Zato je Joško Saksida ponudil dva lična prigrizka, kar lahko vidite na sliki, kar je še pomagalo razumeti, kako sestavine jedi vplivajo na taktilne zaznave. Lahko rečem, da je bila to nova oblika predstavitve vin, saj smo kombinirali teoretična znanja z organoleptično prakso in oboje dopolnili s ponudbo jedi. Šest vzorcev je dobro sledilo napovedani vsebini, pri čemer bi izpostavili Barbero 2009, ki je bila takšna, da je požela največ hvale. To dejstvo je pomembno tudi za samo sorto, ki na splošno ne uživa tolikšnega ugleda. Tudi tokrat so bile vinske zgodbe razprodane že prejšnji teden in če bo šlo tako naprej in ob dejstvu, da smo vpeljali abonma lahko pričakujemo udeležbo, ki bo dosegla ali presegla 80 obiskovalcev in to navkljub 20 odstotni podražitvi vstopnic.

Vina, ki so se predstavila na vinskih zgodbah skupaj s prigrizki
penina Saksida blanc 2006
rebula 2012
Carisma cuvee belo 2010
mlado vino 2013
barbera 2009
Carisma cuvee rdeče 2009
prigrizki: bučna juha z kuhanim mladim vinom, ocvirki in vrtno krešo; kuhan pršut s kakijem, kislo repo in zelišči