VINSKA DRUŽBA SLOVENIJE, d.o.o.

Miklošičeva cesta 4
1000 Ljubljana
T: +3861 244 18 00
F: +3861 244 18 06
E-pošta: info@vinskadruzba.si

Že 45 let povezujemo tržne leaderje

118. Slovenska vinska zgodba z naslovom: Modri pinot Vipava Vs. Slovenija, se je zgodila, 15. aprila 2014, pod taktirko Uroša Bolčine in Dušana Brejca

Tokratne vinske zgodbe so bile v znamenju modrega pinota vendar vzorci niso zajeli samo vipavske kleti, temveč celotno dolino, pa vse do primerkov iz Štajerske. Uroš je v sebi lastni maniri neposredno opisal različne senzorične značilnosti pinotov tako s strani kakovostnih kot slogovnih parametrov. Vseh 9 vzorcev se je predstavilo na slep način, na koncu pa so se odkrile identitete vin, kar je pri nekaterih rednih obiskovalcih vzbudilo novo zanimanje za to sorto, saj ni bilo mogoče na enostaven način ugotoviti poreklo vsakega vzorca. Tudi tokrat je bila dvorana polno zasedena in razprodana že pred dogodkom.
Modri pinoti katere je bilo možno okušati so prihajali iz: Dveri-Paxa, Zlatega griča, Kupljen, KZ Metlike, Vipave 1894, Benčine, Tilie in Sakside - penina modri pinot
********************************************************************************************************************
117. Slovenska vinska zgodba z naslovom: Sodobno in pitko iz najstarejše kleti, se je zgodila, 11. marca 2014, pod taktirko Bojana Kobala in Dušana Brejca

Bojan je na kratko predstavil način vinogradniškega in enološkega dela v Ptujski kleti ter nato v skladu s kontekstom in naslovom zgodbe primerjalno predstavil kar trinajst vin v trojčkih in parih. To je obiskovalcem dalo možnost, da so lahko sami presodili, kaj pomeni sodobnost sloga, kako se to zazna, a se kljub temu ohrani pitnost, kar je eno od temeljnih značilnostih, ki jih sodobno trženje vina mora imeti. Pri razlagi o slogu vina za mednarodni trg je udeležence najbolj pritegnil par sivega pinota, ki je zaradi izrazite bakrene barve nekatere vinopivce pritegnil in drugi spravil v dvom. Pri trojčku sauvignonov (od svežega do G linije in dozorjnega) se je večina odločila za zrelega, kar morda nismo pričakovali saj se zdi, da starejši del publike bolj ceni dozorelost kot mlajši del publike. Pri paru tramincev se je znova prebudil stereotip o sladkem tramincu in če pomislimo, da so redni obiskovalci vinski zgodb nedvomno vinski navdušenci to le pove, da s suhim tramincem še vedno nismo naredili vsega. Oba vzorca sta bila izjemno lepa, sortno izrazita in brez klasične grenkaste note, a vendar z lepim fenolnim oprijemom, ki poudarja identiteto ugledne sorte. Na koncu je sledil še trojček sladkih vin, ki je poučno prikazal, kako razumeti prijazno sladkobo običajne trgatve, taktilnost desertnega vina in noblesso suhega jagodnega izbora. Bojanova poznavalska razlaga je sprožila vrsto vprašanj … In kar naenkrat je bila ura pol deset.

******************************************************************************************************************
116. Slovenska vinska zgodba z naslovom: Odkrito, neposredno, prvinsko. Le vino., se je zgodila, 18. februarja 2014, pod taktirko Darinka Ribolice in Dušana Brejca

Tokrat so štiri pare briških vin spremljale ribje jedi, kot jih je pripravila Faronika d.o.o. iz Tolmina, ki je bila ustanovljena zato, da vzreja avtohtone vrste rib, predvsem soško postrv in lipana. Tako smo ob vinih dobili karpačo in ikre obeh rib, ki so bile pravo presenečenje, saj je fina aroma ribjih jedi govorila o prvovrstni svežini in kakovosti. Brez vsakega dvoma lahko njihove izdelke samo priporočamo. Štirje pari vin pa so od penečega Bagueria do mirnih vin rebule, sauvignonassa in sauvignona iz blagovnih znamk Quercus in Colliano izkazali katere lastnosti vin se najbolj prilegajo k ribjim jedem. Eno od temeljnih sporočil je bilo, da ima svežina vina in ustrezno nizek pH največji vpliv, saj takšna vina »očistijo« oz. sperejo ustno votlino, ki je zato pripravljena na nove vonje in okuse. Darinko Ribolica je z veliko informacijami o samih vinih in razvoju novih blagovnih znamk dobro zaposlil občinstvo, ki ni skoparilo z vprašanji. Znova lahko poudarim, da je več kot 80 udeležencev znak večjega angažmaja vinarjev.

/data/upload/Svzg_1171.jpg
/data/upload/Svzg_117.jpg
******************************************************************************************************************
115. Slovenska vinska zgodba z naslovom: Lokalno ali globalno, se je zgodila, 14. januarja 2014, pod taktirko Mitje Herge in Dušana Brejca

Mitja Herga je razlago konteksta lokalnega in globalnega pristopa prikazal s šestimi vini, ki jih skupaj z Rokom Jamnikom slogovno pripravljata za različne ciljne kupce in med katerimi so bili sauvignoni in šiponi ter ena penina. Sauvignoni so jasno pokazali, da so v trendu, šiponi pa so naznanili kako se mora tradicija nadgraditi v sodobnost. Zato je lahko lokalna sorta primerljiva s sodobnimi trendi, kar dokazuje tudi izvoz P&F, ki seže v osemnajst držav, čeprav v VB, Nemčiji in Nizozemski naredijo 70 odstotkov vsega vinskega izvoza. Uspevajo s povsem suhimi vini pod 2g rs in naslavljajo t.i. »millenium« generacijo. Prisotnost v verigah Tesco, White Rose ali Sainsburry ter mednarodne medalje ter dobre ocene znanih piscev, kot je Fiona Beckett ter vstop vina v »finest wine selection« izpostavijo značilnost pitnosti kot konkurenčne prednosti P&F vin na angleškem trgu. Zato zvrst sauvignona in šipona v Daily Telegraph se predstavi kot »Dangerous White«, kar vse utrjuje prepoznavnost slovenskega vina na angleškem in s tem tudi na mednarodnem trgu. Če tudi še vedno v niši, lahko prodaja takšnih vin, doseže od 20 tisoč do 300 tisoč steklenic, kar dokazujejo izkušnje P&F, saj uspešno izpolnjujejo pred petimi leti zasnovane izvozne načrte. Občinstvo je postavilo sledeča vprašanja: Kaj je integrirana pridelava? Kako pridemo do zaznav tropskega sadja? Kaj je eno ali dvokraki Gyot? Mitja je na svoj način jasno in direktno odgovoril na ta in vsa druga vprašanja.

Vina, ki se predstavila na vinskih zgodbah skupaj s prigrizki:
sauvignon (Puklavec & Friends)
sauvignon (Gomila Exceptional)
sauvignon & Šipon (Dangerous White)
šipon (Jeruzalem Ormož)
šipon (Gomila Exceptional)
penina Gomila (Šipon & Modri pinot)
prigrizki: gostilna Prosnik, Ormož (Meso iz Tϋnke z dimljenim sirom in paradižnikom *** Rolada z bučnim semenom in rdečo redkvijo)
 
vir: P&F
vir: P&F
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke